Namen Blijven 2015

 Herdenken van onze dierbaren

Namen BlijvenIedereen die een geliefde moet missen, weet dat het herdenken van een dierbare niet afhangt van een bepaalde tijd in het jaar.

Toch is het mooi dat er omstreeks Allerzielen veel activiteiten plaatsvinden waar mensen hun dierbaren in stilte maar toch met anderen kunnen herdenken.

Betekenis van Allerzielen volgens Wikipedia: Allerzielen is een gedachtenis uit de westerse rooms-katholieke traditie. Hij wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf

Afgelopen vrijdag 31 oktober was ik als fotograaf aanwezig bij Namen Blijven 2015 in Almere. Dit evenement werd gehouden in het Vroege Vogelbos te Almere Haven.

Namen Blijven is een initiatief van Ritueelbegeleiders Almere en komt tot stand dankzij bijdragen van Stichting Ultramarijn en het wijkbudget van Almere Haven, en sponsoring in natura van Gigaprint Almere. De avond is mede mogelijk gemaakt door Stad & Natuur, IVN Almere, Studio Bezem, Chocolaterie Stam en een grote groep vrijwilligers.

Namen Blijven is geïnspireerd op het concept Allerzielen Alom van kunstenares Ida van der Lee: www.allerzielenalom.nl.

 Namen BlijvenMet fakkels en kaarsen was een wandelroute uitgelicht waar mensen konden gedenken en herdenken in een mooie, stille, sfeervolle omgeving. Ook ik heb natuurlijk mijn dierbaren herdacht en was ontroerd door al het moois, de liefde en saamhorigheid die ik voelde.

 

Ik heb daar in stilte mijn werk gedaan, genietend van de stilte maar ook goede gesprekken kunnen voeren.

Net als iedereen laat ik me ook leiden door het nieuws en de waan van alledag maar hier kwam ik dicht tot mezelf, voelde de aanwezigheid van de mensen die ik mis.

Namen BlijvenDe uitgestippelde wandeling was ongeveer 500 meter maar na 2 uur wandelen, foto’s maken moest ik me haasten om iedereen en alles nog te kunnen zien. Het hoogtepunt voor mij was het koor dat de namen van de overledenen zongen. Door de stilte in het bos hoorde ik dit koor echt overal. Nu hoor ik je denken van ‘eh, namen zingen??’. Dat was dus ook mijn 1e gedachte maar het gebeurt met zoveel eerbied en respect dat je het echt niet drooghoudt als je dit koor de naam van jouw geliefde hoort zingen.

Al met al een mooie en emotionele avond.

Mag ik eens van jou weten hoe jij je dierbaren herdenkt die je zo mist??

Tot mijn volgende blog!!

 

Lieve groet, Petra

Namen Blijven

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *