Waarom zou je voor een afscheidsfotograaf kiezen?

Weet je dat foto’s je ècht helpen in het verwerken van je verdriet over een overledene?

Zomaar een paar redenen waarom je überhaupt zou moeten nadenken over afscheidsfotografie. Heb je nog verdere vragen?? Ik beantwoord deze graag!

afscheidsfotograafHerinnering: Stel je voor, je moet je geliefde begraven. Dan ben je de dag zelf zo verdoofd en zo met jezelf bezig dat je de mooie dingen die om je heen gebeuren niet ziet. Een (klein-)kind die een tekening op de kist legt. De rouwstoet die achter de rouwwagen loopt. De troostende arm om je heen.

Weerzien: Misschien iets wat soms niet gewenst is maar wel degelijk zo is. Recentelijk was ik op de uitvaart van mijn tante. Daar ontmoette ik zoveel van mijn neven en nichten: mensen die ik al jaren niet meer gezien of gesproken heb. Dan verval je al snel in het ophalen van herinneringen. Ook zie je je oude tantes en ooms en dan moet je uitkijken dat het niet al te gezellig gaat worden. 

Emotie: Tijdens de uitvaart van je geliefde is de kans aanwezig dat je, overmand door je emoties, zaken en gebeurtenissen mist die gebeuren tijdens de dienst. Hoe mooi is het dan dat je dit later door middel van een fotoboek kan bekijken.

Terugblik: De herinnering kunnen delen met mensen die niet bij de daadwerkelijke uitvaart konden zijn.

Liefde: Alle belangrijke momenten in een mensenleven worden vastgelegd. Geboorte, dopen, kinderverjaardag, trouwdag, dus waarom een uitvaart niet?

Vaarwel: Je laatste samenzijn, je laatste blik op de overledene.

Warmte: De warmte op de foto’s vastgelegd zien. De warmte van de aanwezigen, de warmte die je voelt door de troostende hand op je schouder, de warmte die je krijgt van de innige omhelzing die zoveel meer zegt dan woorden

Beeld: Beelden helpen je met de verwerking van je verdriet. Er is zelfs een wetenschappelijk bewijs hiervoor. Daarom is het zo goed om dit immense verdriet terug te kunnen kijken in beeld. Beelden gemaakt door een afscheidsfotograaf die op tijd op de juiste plek aanwezig is en jou kan helpen door prachtige beelden te maken. Op de achtergrond op een bescheiden manier, maar wel de momenten weet uit te zoeken die jou verder kunnen helpen.

Troost: Foto’s bieden troost. Troost heb je nodig na het verlies van een dierbare. Troost vind je in knuffels, handdruk, aandacht, telefoontje. Maar………het moment dat je je alleen voelt en geen idee hebt om wie je moet vragen, pak je een fotoboek en word je getroost door de foto’s.

Eenmalig: De herdenkingsdienst van je geliefde is een eenmalig iets, iets wat je niet over kan doen, iets wat je niet over wilt doen. Maar jij als nabestaande wilt eigenlijk wel alles meemaken van de herdenkingsdienst, terwijl dit bijna onmogelijk is. Daarom is het goed en handig om foto’s terug te kunnen kijken.

Herdenken: Een overledene zal nooit vergeten worden. Hij/zij leeft verder in onze gedachten, verhalen en in ons hart. Hoe mooi is het om dan het fotoboek erbij te pakken en de platen van de herdenkingsdienst nog eens aan je voorbij te laten gaan.

Verdriet: Als je overmand bent door verdriet kun je niet alles opnemen wat er om je heen gebeurt. Fijn dat je later de herdenkingsdienst voor een tweede keer kan beleven door middel van de foto’s.

Tot een volgend blog!!

Petra Oudshoorn

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , , , . Bookmark de permalink.